Hamánek - Které způsoby přípravy jídla jsou pro děti nejzdravější? - část 1.

  • Aktuality
  • Produkty
  • Zábava a soutěže
    • Fejetony
    • Pohádky
    • Soutěže
    • Tipy a inspirace
    • Zábava
  • Recepty
  • Poradna
    • Mudrování s Hamánkem
    • Maminy s rozumem
    • Poradna pro maminky
    • Cvičení pro maminky
  • O nás
    • Časopis Hamánek
    • Průvodce výživou
    • Historie
    • Kde koupit Hamánka
    • Naše spolupráce
    • Kontakt
  • Magazín
    • Aktivity s dětmi
    • Čekáme miminko
    • Příběhy maminek
    • VIP rozhovory
    • Výživa
    • Zdraví a vývoj dítěte
  • E-shop
  Hamánek CZ > Magazín > Výživa > Které způsoby přípravy jídla jsou pro děti nejzdravější? - část 1.

Které způsoby přípravy jídla jsou pro děti nejzdravější? - část 1.

Jistě přemýšlíte nad tím, jaké potraviny jsou pro děti vhodné. Pokud se chystáte suroviny tepelně upravovat, měli byste zvážit také to, jak zdravě vařit. Správná tepelná úprava zachová v pokrmu nejen maximum chuti, ale především nutriční hodnotu a důležité živiny.

Které způsoby přípravy jídla jsou pro děti nejzdravější? - část 1. Sdílet emailem

Část první: vaření, dušení a vaření v mikrovlnné troubě

Zdravá surovina nemusí znamenat zdravé jídlo

Všichni se shodneme na tom, že květák je zdravý. Mezi květákem uvařeným v páře a obalovaným smaženým květákem je ovšem zásadní rozdíl. Tepelná úprava mění nejen chuť a vzhled surovin, především ale mění jejich složení. Na jedné straně ničí nežádoucí choroboplodné zárodky, na straně druhé může připravit pokrm o množství vitaminů a dalších prospěšných látek.

„Záleží na celé řadě okolností, jako je složení potraviny a dalších použitých surovin, teplota při úpravě, délka tepelné úpravy, množství použité vody, kyselost prostředí nebo množství kyslíku, který má přístup k surovinám,“ vysvětluje odbornice na výživu Ing. Hana Málková ze společnosti STOB.

Vaření patří mezi vhodné způsoby tepelné úpravy

Vedle vaření v páře se mezi nejzdravější způsoby tepelné úpravy řadí prosté vaření. Je šetrné, nedochází při něm k přepalování tuků a potravina se během něj upravuje rovnoměrně. Vařené suroviny jsou snadno stravitelné a bezpečné, a proto jsou vhodné i pro nejmenší děti, které začínají s příkrmy. Zároveň ale dochází ke ztrátě vitaminů C a B a minerálních látek, které se během vaření louhují do vody. 

Pokud použijete tlakový hrnec, zkrátí se doba vaření až o jednu třetinu.


Jak vařit co nejšetrněji?

  • Suroviny krájejte na větší kusy. Omývejte je ještě před nakrájením.
  • Suroviny nenechávejte před vařením dlouho ležet ve vodě; zeleninu a brambory vkládejte až do vroucí vody.
  • Pokrm vařte vždy v co nejmenším množství tekutiny pod těsně přiléhající pokličkou.
  • Míchání omezte na minimum, abyste do pokrmu nevháněli kyslík, který může způsobit ztráty některých vitaminů, především vitaminu C.
  • Potraviny vařte jen do změknutí, nikdy je nepřevařujte.
  • Vodu z vařené zeleniny, luštěnin a obilnin uchovejte a použijte jako základ polévky.

Nedostatečně provařené živočišné potraviny mohou obsahovat nebezpečné patogeny. Pokrm musí projít úpravou při teplotě alespoň 75 °C (teplota musí být dosažena ve všech částech pokrmu). Vejce vařte alespoň deset minut natvrdo.

Před dušením suroviny neopékejte

Také dušení se řadí mezi způsoby tepelné úpravy vhodné pro děti. Suroviny se dusí působením menšího množství vody, případně i tuku, a páry v uzavřené nádobě. Protože se potraviny dusí při teplotě jen nepatrně vyšší než 100 °C, jedná se o šetrnou tepelnou úpravu. Pokud připravujete dětský pokrm, suroviny před dušením neopékejte. Dusit lze na sporáku i v troubě; dušení v troubě je rychlejší, protože se potravina prohřívá rovnoměrně.

  • Stejně jako u vaření platí, že byste neměli míchat pokrm příliš intenzivně a často, aby se do něj zbytečně nedostával vzduch, který způsobuje ztrátu vitaminů.
  • Suroviny krájejte na větší kusy.
  • Používejte minimální množství tekutiny, případně malé množství oleje.
  • Pokud připravujete dušený pokrm pro děti, suroviny (maso) před dušením neopékejte.

Vaření v mikrovlnce

"Úprava potravin v mikrovlnné troubě je bezpečná a nemusíte se jí obávat ani při přípravě dětských pokrmů. Díky kratší době přípravy může být dokonce i šetrnější než jiné způsoby tepelné úpravy, při kterých dochází k vyšším ztrátám vitaminů a dalších prospěšných látek," říká odbornice na výživu Ing. Hana Málková ze společnosti STOB.

Které způsoby přípravy jídla jsou pro děti nejzdravější?

Část první: vaření, dušení a vaření v mikrovlnné troubě

Část druhá: vaření v páře

Část třetí: pečení a smažení 

Hamánek č. 24, jaro / léto 2017

Foto: Shutterstock

Zdravá snídaně pro děti

Předchozí článek
Další článek

Doporučujeme si také přečíst

Domácí müsli

Domácí müsli

Hamánkův jablečný dort pro děti

Hamánkův jablečný dort pro děti

Co jsou afektivní záchvaty u dětí?

Co jsou afektivní záchvaty u dětí?

Hruškové mléko se skořicí

Hruškové mléko se skořicí

Malování s dětmi, které přivolá jaro. Tvoříme s dětmi snadno a rychle

Malování s dětmi, které přivolá jaro. Tvoříme s dětmi snadno a rychle

Jak si hrát s dětmi? Aktivity pro dvouleté děti

Jak si hrát s dětmi? Aktivity pro dvouleté děti

Diskuse

Musíte být přihlášen(a), abyste mohl(a) přispívat do diskuse.

Přihlásit se

« Na začátek stránky diskuse

Populární články

Soutěž o rodinné pobyty v Grand Hotelu Bellevue

Soutěž o rodinné pobyty v Grand Hotelu Bellevue

Desatero správné péče o oblečení pro miminka

Desatero správné péče o oblečení pro miminka

Domácí versus kupované příkrmy

Domácí versus kupované příkrmy

Co jíst při kojení, aby nebolelo bříško?

Co jíst při kojení, aby nebolelo bříško?

Jak přežít vedra v těhotenství?

Jak přežít vedra v těhotenství?

Nejčtenější rubriky

  • VIP rozhovory
  • Aktivity s dětmi
  • MUDr.ování s Hamánkem
  • Recepty

Doporučené recepty

Palcové sušenky

Palcové sušenky

Domácí müsli tyčinky

Domácí müsli tyčinky

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Zázvorová srdíčka

Zázvorová srdíčka

Zápisník maminky Hanky

Sněží! A dítě už chodí...  Jak ho udržet v kočárku?

Sněží! A dítě už chodí... Jak ho udržet v kočárku?

Mám v živé paměti obrázek batolete navlečeného v kombinéze, které se hystericky zmítá v kaluži rozbředlého sněhu mezi střepy po silvestrovské veselici. Nacpat ho do kočárku je prakticky nemožné. Ale bez něj se nehneme ani o centimetr. Co teď?

Často nemocné dítě. Jak na to, abyste nestrávili podzim v posteli?

Často nemocné dítě. Jak na to, abyste nestrávili podzim v posteli?

Dva dny ve školce po nemoci a pak zase týden doma s velkou rýmou a bolavým ouškem. Tak se to táhne celý podzim a zimu, někdy i jaro. Dítě se doma nudí, matka šílí, dětská lékařka jen opakuje, že je to v prvních školkových letech normální. Co s tím?

Dítě pláče, vzteká se nebo se nudí. Vyřeší to rohlík! Nebo ne?

Dítě pláče, vzteká se nebo se nudí. Vyřeší to rohlík! Nebo ne?

Strávila jsem jeden prázdninový týden na chatě s kamarádkou, jejím ročním synkem a pytlem rohlíků. Rohlík zvaný lidově „gumák“ se totiž ukázal jako nejlepší lék na všechny strasti batolete.

12 otázek, na které jsou nastávající maminky alergické

12 otázek, na které jsou nastávající maminky alergické

Některé otázky je lepší nepokládat. Zvlášť pokud proti vám stojí nastávající maminka po probdělé noci, která už si sotva vidí na špičky u nohou. Pozor, hormony dokáží hodně. Nedivte se, že některé těhotné jsou ostré jako břitva!

Nejčtenější články

Soutěž o rodinné pobyty v Grand Hotelu Bellevue

Soutěž o rodinné pobyty v Grand Hotelu Bellevue

Hledáte místo, které bude odpovídat vašim náročným požadavkům a které poskytne prostor i pro vaše děti?

Desatero správné péče o oblečení pro miminka

Desatero správné péče o oblečení pro miminka

Pokožka miminka je velmi citlivá a náchylná k nejrůznějším alergickým reakcím, vyrážkám a ekzémům, proto je nezbytné dbát na správnou péči o jeho oblečení, abychom předcházeli podráždění. Jak správně prát a žehlit oblečení pro miminka?

Domácí versus kupované příkrmy

Domácí versus kupované příkrmy

Každá milující maminka chce pro své děťátko jen to nejlepší, a to se týká samozřejmě i jídla. Některé maminky připravují domácí stravu a doplňují ji kupovanou kojeneckou výživou, jiné příkrmy převážně kupují a občas něco uvaří. Ty se někdy setkávají s názorem, že to pro jejich dítě není dobrá volba. Vybrali jsme několik nejčastějších argumentů proti kupované kojenecké výživě a pokusili se na ně odpovědět. Vycházeli jsme při tom z postupů při výrobě Hamánkových kojeneckých výživ.

Co jíst při kojení, aby nebolelo bříško?

Co jíst při kojení, aby nebolelo bříško?

A zase pláč a skřípění zubů. To druhé v mém podání, protože dvouměsíční Máťa nebyl ještě chrupem vybaven. To bude tím kozím sýrem s brusinkami, míní moje matka, babička vřeštícího kojence. Snědla jsi večer topinku s česnekem, připomíná mi včerejší prohřešek rozespalý manžel. Neměla jsi k obědu čočku? Sýr? Brokolici? Utopence? Brambory? Nakládané okurky?

  • Cookies
  • Naše výrobky
  • Podmínky užití
  • Mapa stránek
  • Vyhledávání
Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou. Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.
Číst více
Souhlasím
© HAMÁNEK 2016 Všechna práva vyhrazena. Digitální marketing Corporate.digital